lördag 29 oktober 2011

Chasm CityChasm City är en fristående uppföljare till boken Revelation Space. De kan läsas oberoende av varandra men de tillhör samma universum.

Likt Revelation Space innehåller även Chasm City parallella berättelser. Den ena följer till stor del en man vid namn Tanner Mirabel som var "säkerhetsexpert" åt en ganska brutal man. När boken börjar så har den mannen precis mördats av Reivich som Tanner nu jagar av några slags lojalitetsprinciper som inte riktigt Tanner själv begriper.

Den andra berättelsen utspelar sig långt tillbaka i tiden och beskriver den långa resan från Jorden till denna nya stjärna och den planet där Tanner i nutid befinner sig. Man har skickat iväg fem enorma skepp vars besättningar lever ut flera generationer på resan mot sitt mål. Med på skeppen bär de också en mängd nedfrysta "nybyggare" som ska kolonisera den nya världen när de väl kommit fram.

Boken utspelar sig alltså långt ifrån Jorden och åtminstone en av planeterna som berättelsen utspelar sig på ligger i omloppsbana runt stjärnan 61 Cygni A som mycket riktigt är en stjärna även i verkligheten. Åter igen kan jag berätta att Reynolds är utbildad astronom och har arbetat på ESA, European Space Agency. Så detta ger ju hans böcker ett extra skimmer av trovärdighet.

Chasm City, där större delen av boken utspelar sig, är en enorm stad som befinner sig under en omslutande bubbla som reglerar atmosfären och miljön på insidan. Nere på marken finner man den ruttna, smutsiga slummen. Långt, långt ovanför finns The Canopy där den rika eliten bor och där de flesta är mer eller mindre odödliga genom genterapi. Likt Revelation Space är även denna bok fullproppad av detaljer över hur denna värld fungerar och varför folk gör som de gör och varför det ser ut som det gör.
Här finns också många trovärdiga uppfinningar som t ex rymdhissen. Den saknar däremot både laservapen och minimalistiskt polerade vita ytor. Världen känns ytterst "manuell". I staden Chasm City finns t ex farkoster som tar sig fram bland skyskraporna genom att klänga i linor spända över hustaken och mellan huskropparna.
Det är en ganska vidrig och smutsig värld, varesig man befinner sig på botten eller på toppen. Vi må ha lyckats skicka människor till att kolonisera andra planeter, men sedan var det som om det gick åt helvete. Reynolds bygger upp en riktig cyberpunk-miljö med krig, smutsiga hjärnimplantat och konstruerade virus med syftet att ingjuta gudstro i de människor det infekterar och annat som hör till.
Det är sådär underbart vidrigt så man önskar man kunde se det på riktigt.

Tanners jakt på Reivich ter sig till en början smått endimensionellt men detta är förstås inte hela historien. Läser man på baksidan av boken står det på klassiskt manér, "But the stakes are raised when his search brings him face to face with a centuries-old atrocity that history would rather forget." Vad detta innebär kan man ju spekulera i!

Likt tidigare böcker jag läst av Alastair Reynolds används Chekov's gun flitigt. Det vill säga saker och ting planteras tidigt i boken utan större förklaring och utan att man tänker på det. Sedan långt senare används detta för att på något vis förändra historien på oväntade sätt. När man tror att man vet vad som ska hända sker något totalt oväntat och tidigare oförklarliga pusselbitar faller på plats, samband knyts ihop och helheten blir tillslut svindlande klar.

I det stora hela är det en underbart intressant bok på många sätt. Det kommer dock en punkt i berättelsen då jag nästan rycker till för att den tar ett sådant hopp i trovärdigheten och går in på ren sci-fi-klassiska teman som känns lite väl främmande mot resten av boken. Men i slutändan fungerar det ändå och det hade inte riktigt blivit detsamma utan det. Chasm City håller sig annars mer "jornära" (ho ho, JORDnära) än Revalation Space som på många sätt behandlade mycket mer högflygande och större perspektiv. Den innehåller inte samma fascinerande lek med tidsperspektivet som t ex Revelation Space och som jag är oerhört förtjust i. Chasm City är en detektivhistoria i och omkring staden i sig i motsats till Revelation Space som rörde sig bland rymdskepp och diverse kosmiska fenomen. Undantaget är den parallella berättelsen om resan från Jorden då.

Jag vet inte om det spelar så stor roll i vilken ordning man läser böckerna. Jag gillade nog Revelation Space bättre än Chasm City, men Chasm City är oerhört läsvärd ändå. Gillar man science fiction kan jag inte tänka mig att det blir så mycket bättre än Alastair Reynolds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar